przegladkoninski.pl

Dziesięć pyrczoków oceniała komisja konkursowa w ramach XVII już odsłony Święta Pyrczoka w Piotrkowicach.

Jak mówiła w Świetlicy Wiejskiej w Piotrkowicach Urszula Bachera, wiceburmistrz Ślesina i przewodnicząca komisji konkursowej, pyrczok to proste danie, nie potrzeba do jego przygotowania wielu produktów, ale by był smaczny, ogromne znaczenie ma ich umiejętne wykorzystanie. Istotna jest odmiana ziemniaków, a także to, w jaki sposób są starte.
– Żeby to nie były wiórki tylko miazga – mówiła Urszula Bachera. – Ważne przy pyrczoku jest też długie pieczenie w niewysokiej temperaturze. Sukcesem ogromnym jest też to, że w żadnym konkursowym daniu nie doszukaliśmy się tzw. wegety. To jest taki sztuczny polepszacz smaku. Chwała paniom za to! Kiedyś namiętnie stosowały tę przyprawę.

przegląd

Święto Pyrczoka ma już swoją bogatą historię. W tym roku odbyła się już siedemnasta edycja.
– Takie konkursy to jest kultywowanie tradycji, przekazywanie jej dla młodszego pokolenia – dodała wiceburmistrz Ślesina.

Komisja oceniała dziesięć pyrczoków. Wygrał ten przygotowany przez KGW w Wąsoszach, drugie miejsce zajęło KGW w Licheniu, a trzecie Krystyna Radoszewska (Niedźwiady). Czwarte miejsca (wyróżnienia) to: Klub Seniora w Piotrkowicach, Ewa Pelcer, KGW Honoratka, KGW Półwiosek Stary, Jadwiga Pałaszyńska, Jolanta Wawrzyniak oraz KGW Szyszynek.

Tekst: Przegląd Koniński – Marcin Szafrański

adminZajęcia/Warsztatyprzegladkoninski.pl Dziesięć pyrczoków oceniała komisja konkursowa w ramach XVII już odsłony Święta Pyrczoka w Piotrkowicach. Jak mówiła w Świetlicy Wiejskiej w Piotrkowicach Urszula Bachera, wiceburmistrz Ślesina i przewodnicząca komisji konkursowej, pyrczok to proste danie, nie potrzeba do jego przygotowania wielu produktów, ale by był smaczny, ogromne znaczenie ma ich umiejętne wykorzystanie....Niezależny Portal Społeczności Gminy Ślesin
Podziel się tą wiadomością
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
199 razy przeczytano