Osiem potraw oceniała komisja konkursowa podczas tegorocznego Święta Kapusty w Honoratce. Wygrał tradycyjny bigos przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Licheniu Starym.

Galeria zdjęć Henryka Zajferta.

Oczywiście podczas konkursu kulinarnego w ramach Święta Kapusty w daniach musiała królować główna bohaterka, czyli kapusta.
– Braliśmy pod uwagę wykorzystanie produktu, walory smakowe, a także estetyczne, czyli podanie potrawy – mówi Urszula Bachera, wiceburmistrz Ślesina, która przewodniczyła czteroosobowej komisji konkursowej.
– Wszystkie dania były przepyszne.

Spośród 8 zgłoszonych dań wygrał bigos KGW z Lichenia Starego, drugie miejsce zajęło danie (gołąbki, kotlet z kapustą i surówka) KGW z Ignacewa, natomiast trzecia była ciapkapusta przygotowana przez Mariolę Wiśniewską z Honoratki. Pozostałe potrawy zajęły czwarte miejsca.

Tradycją Święta Kapusty w Honoratce jest wielkie kiszenie kapusty. W tym roku to 200 główek pokrojonych drobniutko specjalną maszyną. Kto chętny, zakłada specjalne buty i ugniata kapustę w beczce. Swój udział w tym mają między innymi pani wiceburmistrz oraz sołtys Honoratki Leszek Jędrzejski.

Udeptywana dzisiaj kapusta gotowa do zjedzenia będzie przed świętami Bożego Narodzenia. Trafi między innymi do pierogów na wigilijny stół.

Tekst: Marcin Szafrański – Przegląd Koniński

adminImprezyOsiem potraw oceniała komisja konkursowa podczas tegorocznego Święta Kapusty w Honoratce. Wygrał tradycyjny bigos przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Licheniu Starym. Galeria zdjęć Henryka Zajferta. Oczywiście podczas konkursu kulinarnego w ramach Święta Kapusty w daniach musiała królować główna bohaterka, czyli kapusta. – Braliśmy pod uwagę wykorzystanie produktu, walory smakowe,...Niezależny Portal Społeczności Gminy Ślesin
Podziel się tą wiadomością
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
236 razy przeczytano