Zdjęcie: Henryk Zajfert

Czernina, kartacze i pyrczok – te dania królowały podczas Jarmarku Ochweśnickiego w Gminie Ślesin. Smaczne i sycące dania, którego podstawowym elementem są ziemniaki próbowały tłumy zainteresowanych. Nie zabrakło również dań z gęsi, bowiem w dawnych latach Ślesin słynął z wielkich hodowli gęsi i był lokalnym centrum handlu nimi.

Gwara, zwana też kminą ochweśnicką, czyli język handlarzy powstały w połowie XIX wieku oraz kuchnia, w której dominują takie dania, jak gęś, pyrczok, gęsie pipki czy czernina – składają się na bogactwo tradycji Ślesina. Aby nie przeszła ona do lamusa, na Rynku organizowany jest Jarmark Ochweśnicki, podczas którego prezentowane są lokalne przysmaki, a także można zakupić rękodzieło ludowe.

Zobacz materiał TV Wielkopolska.

adminImprezyCzernina, kartacze i pyrczok - te dania królowały podczas Jarmarku Ochweśnickiego w Gminie Ślesin. Smaczne i sycące dania, którego podstawowym elementem są ziemniaki próbowały tłumy zainteresowanych. Nie zabrakło również dań z gęsi, bowiem w dawnych latach Ślesin słynął z wielkich hodowli gęsi i był lokalnym centrum handlu nimi. Gwara, zwana też...Niezależny Portal Społeczności Gminy Ślesin
Podziel się tą wiadomością
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
205 razy przeczytano